Ασκήσεις Pilates

Με ή χωρίς τη βοήθεια μικρού εξοπλισμού (small equipment), οι ασκήσεις Pilates γίνονται στο ειδικό στρωματάκι ασκήσεων (mat). Που βασίζεται η κάθε άσκηση και τι προσδίδει στην προπόνησή μας;

O σχεδιασμός των ασκήσεων του Pilates βασίζεται στις πολλές εναλλαγές με λίγες επαναλήψεις, έτσι ώστε να τονώνονται οι μύες χωρίς να διογκώνονται. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα σας αναπτύσσει ελαστικότητα και δύναμη, ενώ αποκτά ταυτόχρονα μια πρωτόγνωρη ισορροπία και αρμονία. Κατά την εκτέλεση όλων των ασκήσεων, είναι απαραίτητο να επιδιώκεται η σωστή αναπνοή, η συγκέντρωση και η ακρίβεια των κινήσεων.

Pilates mat

Το πρόγραμμα Pilates Mat αποτελείται από μια μεγάλη γκάμα ασκήσεων εδάφους που πραγματοποιούνται πάνω στο ειδικό στρωματάκι (mat). Οι ασκήσεις εστιάζουν στο «κέντρο» μας (powerhouse) και φέρνουν πολύτιμα αποτελέσματα στην ενδυνάμωση των κοιλιακών, των γλουτών, της πλάτης και της μέσης. Το Pilates Mat δουλεύει ταυτόχρονα τις εν τω βάθει μυϊκές ομάδες μέσα από μία ελεγχόμενη, ομαλή και συνεχόμενη κίνηση, με έμφαση στην ενίσχυση και σταθεροποίηση του κορμού.

Pilates mat με μικρό εξοπλισμό

Στο σύγχρονο Pilates χρησιμοποιούνται διάφορα είδη εξοπλισμού, ο οποίος μπορεί ανά περίπτωση να κάνει την άσκηση πιο εύκολη ή πιο δύσκολη. Σε πολλές περιπτώσεις σκοπό έχει τη μέγιστη εκγύμναση των μυών που δουλεύουμε στην άσκηση. Σε άλλες περιπτώσεις ο εξοπλισμός βοηθάει τον ασκούμενο να κατανοήσει την άσκηση και να έχει σωστή στάση του σώματος επάνω στο mat. Τέλος, η χρήση εξοπλισμού μπορεί να βοηθά στην αποκατάσταση ορισμένων προβλημάτων του μυοσκελετικού συστήματος, ή ακόμα να προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία ασκήσεων κρατώντας το ενδιαφέρον του ασκούμενου ζωντανό.

ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Pilates Magic CirclePilates Magic Circle

Το Magic Circle ανήκει στον αυθεντικό εξοπλισμό του Πιλάτες. Είναι ένα δαχτυλίδι, συνήθως κατασκευασμένo από εύκαμπτο μέταλλο ή συνθετικό, περίπου 30 με 35 εκατοστά σε διάμετρο, με μικρά μαξιλάρια και στις δύο πλευρές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες ασκήσεις του mat για να προσδώσει περισσότερη αντίσταση. Το Magic Circle ενεργοποιεί και τονώνει τους μυς των μηρών, των ώμων και του στήθους. Επίσης απομονώνει τους μυς της πυέλου και αυξάνει την ικανότητα του νευρομυϊκού συντονισμού.

Balls (μικρή και μεγάλη)

Τα Pilates Balls είναι μικρές ή μεγάλες μαλακές μπάλες, φουσκωμένες με αέρα. Επειδή είναι ασταθείς, ο ασκούμενος προσπαθεί να εξισορροπήσει πάνω τους με αποτέλεσμα την εντονότερη λειτουργία των σταθεροποιητών μυών και την ενδυνάμωση των εν τω βάθει μυών. ΤPilates Ballsο πρόγραμμα με μπάλες βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την αντοχή, ενισχύει την ισορροπία και την κίνηση των αρθρώσεων, μειώνει τους πόνους στη πλάτη, βελτιώνει τη σωστή στάση του σώματος και εξασκεί τον νευρομυϊκό συντονισμό.

To πρόγραμμα Pilates που γίνεται με μικρές μπάλες γυμνάζει όλο το σώμα, επικεντρώνοντας στην ενδυνάμωση και σύσφιξη των ποδιών και των γλουτών.

Pilates BallsΤο πρόγραμμα Pilates που γίνεται με μεγάλες μπάλες γυμνάζει όλο το σώμα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση και σύσφιξη του κέντρου του σώματος, των κοιλιακών και των ραχιαίων (ενδυνάμωση των μυών γύρω από την σπονδυλική στήλη). Με αυτόν τον τρόπο συντελεί στη δημιουργία μίας δυνατότερης και πιο ευλύγιστης σπονδυλικής στήλης, ανακουφίζοντας από πόνους της μέσης και την ένταση των αρθρώσεων.

Pilates Foam Roller
Foam Roller

Το Foam Roller είναι ένας κύλινδρος κατασκευασμένος από υψηλής ποιότητας αφρό πολυαιθυλενίου. Πρόκειται για μία ασταθή επιφάνεια, πάνω στην οποία πρέπει να ενσωματώσετε την ισορροπία, το συντονισμό και την αρμονία κινήσεων στο πρόγραμμα των ασκήσεών σας. Με το Foam Roller βελτιώνουμε τη στάση του σώματος, ασκούμε τους μυς του κορμού και τους σταθεροποιητές μυς της ωμικής ζώνης, καθώς επίσης αναπτύσσουμε τον νευρομυϊκό συντονισμό. Δεν ενδείκνυται για εγκύους και άτομα με οστεοπόρωση.

Pilates Band
Elastic Bands (λάστιχα)

Το Pilates Band είναι μία ελαστική ζώνη κατασκευασμένη από latex, που αυξάνει την αντίσταση στα άκρα σας, κατά την εκτέλεση ορισμένων ασκήσεων. Κάνει τις ασκήσεις πιο εύκολες ή πιο δύσκολες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βοήθημα για να ολοκληρώσουμε όλο το εύρος της κίνησης, χωρίς να τραυματιστούμε. Το λάστιχο ενδυναμώνει τους κοιλιακούς και τους μυς των άκρων, επιμηκύνει τη σπονδυλική στήλη, ενισχύει την κίνηση των αρθρώσεων και αυξάνει την ευελιξία τους, καθώς επίσης συντελεί στη συγκέντρωση του νου και του σώματος.

Τα σχόλιά σας
ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ; Μάθετε περισσότερα για μαθήματα πιλάτες στο σπίτι σας!

ΜΑΘΗΜΑΤΑ PILATES